Sunčane naočare za decu – potreba ili trend?

72054_Hi.jpg

Kada sam sinu prvi put uzela naočare za sunce, uradila sam to iz potpuno pogrešnog razloga – da bude cool 🙂 Eto priznajem. Lično nisam od onih preterano obazrivih roditelja – pazi kada izlaziš na sunce, pazi da li jede organsku hranu… nisam se mnogo opterećivala time, jer uvek pomislim na naše detinjstvo, koje je bilo u svakom pogledu bezbrižnije. Jeli smo domaći džem koji je imao šećera, trčali po suncu, peli se na šljivu u dvorištu, i sa iste padali, i evo nas – živi i zdravi.

Ali, vremena se jesu promenila, zemlja jeste zagađenija, hrana prepuna aditiva, a sunce nemilosrdnije.

Kada detetu kupujemo naočare, često krenemo sa idejom da uzmemo neke jeftinije, jer računamo da će ih dete svakako izgubiti ili slomiti. I da li su mu stvarno potrebne? Da li ih i mi odrasli češće nosimo kao modni dodatak, a ne samo kao zaštitu od sunca.

Dermatolozi i oftamolozi ovde su saglasni. Jednoglasno DA, jer utraljubičasto zračenje uzrokuje brojne probleme vida. Potrebno je zaštititi ne samo oko, već i osetljivu kožu oko oka. Dakle, deci je baš kao i odraslima neophodna zaštita od sunca, posebno ako uzmemo u obzir da deca često provode više vremena na suncu, i uopšte na otvorenom, od nas.

Kako oko funkcioniše? Ako je mračno, zenice se šire kako bi u oko ušlo više svetla. To zapravo znači da ispod tamnih naočara bez adekvatne UV zaštite, u tako raširenu zenicu ulazi više negativnog sunčevog zračenja. Zaključak je da je bolje ne nositi ništa, nego naočare koje nemaju nikakvu funkciju osim estetske.

Sada, kada je jasno da su naočare zaista neophodan aksesoar i za mališane, sledi izazov – zadovoljiti i onaj, meni podjednako važan, estetski momenat.

Kao i uvek kada nemam odgovor, konsultujem Google 🙂 Tako smo otkrili IZIPIZI naočare za sunce. U pitanju je francuski brend koji u ponudi ima naočare za odrasle, i identičnu ponudu za mališane. Broj modela i boja je ogroman, i svako će pronaći ponešto za sebe, plus mogućnost da sebi i detetu uzmete praktično identičan model. Genijalno, zar ne? Tu su i modeli za bebe, za dodatnom elastičnom trakom koja ide oko bebine glavice, kako bi osigurali da naočare ostanu na mestu. Stakla su polarizovana  i donose 100% UV zaštitu u kategoriji 3. Nama  je ovo bilo dovoljno da odlučimo.

Glavni Meni