Sunčane naočare za decu – potreba ili trend?

[vc_row][vc_column width=”1/2” el_class=”blog-justify”][vc_single_image image=”4783” img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”1/2” el_class=”blog-justify”][vc_column_text el_class=”blog-justify”]Kada sam sinu prvi put uzela naočare za sunce, uradila sam to iz potpuno pogrešnog razloga – da bude cool 🙂 Eto priznajem. Lično nisam od onih preterano obazrivih roditelja – pazi kada izlaziš na sunce, pazi da li jede organsku hranu… nisam se mnogo opterećivala time, jer uvek pomislim na naše detinjstvo, koje je bilo u svakom pogledu bezbrižnije. Jeli smo domaći džem koji je imao šećera, trčali po suncu, peli se na šljivu u dvorištu, i sa iste padali, i evo nas – živi i zdravi.

Ali, vremena se jesu promenila, zemlja jeste zagađenija, hrana prepuna aditiva, a sunce nemilosrdnije.

Kada detetu kupujemo naočare, često krenemo sa idejom da uzmemo neke jeftinije, jer računamo da će ih dete svakako izgubiti ili slomiti. I da li su mu stvarno potrebne? Da li ih i mi odrasli češće nosimo kao modni dodatak, a ne samo kao zaštitu od sunca.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2” el_class=”blog-justify”][vc_column_text]Dermatolozi i oftamolozi ovde su saglasni. Jednoglasno DA, jer utraljubičasto zračenje uzrokuje brojne probleme vida. Potrebno je zaštititi ne samo oko, već i osetljivu kožu oko oka. Dakle, deci je baš kao i odraslima neophodna zaštita od sunca, posebno ako uzmemo u obzir da deca često provode više vremena na suncu, i uopšte na otvorenom, od nas.

Kako oko funkcioniše? Ako je mračno, zenice se šire kako bi u oko ušlo više svetla. To zapravo znači da ispod tamnih naočara bez adekvatne UV zaštite, u tako raširenu zenicu ulazi više negativnog sunčevog zračenja. Zaključak je da je bolje ne nositi ništa, nego naočare koje nemaju nikakvu funkciju osim estetske.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2” el_class=”blog-justify”][vc_single_image image=”4775” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2” el_class=”blog-justify”][vc_single_image image=”4764” img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”1/2” el_class=”blog-justify”][vc_column_text]Sada, kada je jasno da su naočare zaista neophodan aksesoar i za mališane, sledi izazov – zadovoljiti i onaj, meni podjednako važan, estetski momenat.

Kao i uvek kada nemam odgovor, konsultujem Google 🙂 Tako smo otkrili IZIPIZI naočare za sunce. U pitanju je francuski brend koji u ponudi ima naočare za odrasle, i identičnu ponudu za mališane. Broj modela i boja je ogroman, i svako će pronaći ponešto za sebe, plus mogućnost da sebi i detetu uzmete praktično identičan model. Genijalno, zar ne? Tu su i modeli za bebe, za dodatnom elastičnom trakom koja ide oko bebine glavice, kako bi osigurali da naočare ostanu na mestu. Stakla su polarizovana  i donose 100% UV zaštitu u kategoriji 3. Nama  je ovo bilo dovoljno da odlučimo.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Glavni Meni